در حال انتقال به بانک ... processing...
logo

موافق حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نهاده های دام و طیور هستیم

دلایل گرانی نهاده‌های دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت

ویژگی های بک گاو شیری خوب

معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!

بیماری کوکسیدیوز

چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟

بیماری کلی باسیلوز

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس

اکتینومیکوزیس در گاو

بیماری مارک

احتمال واردات تخم‌مرغ از هفته آینده

بیماری پاستورلوز (وبای طیور)

دستورالعمل های زمان بر عامل تاخیر در واردات یونجه از روسیه خرید شیر خشک از کارخانه های لبنی از 4 هزار و 500 تا 6 هزار و 400 تومان

بیماری گامبور

کشتار دام‌های مولد با شتاب زیادی ادامه دارد

انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور

علت اصلی افزایش قیمت نهاده‌های دامی چیست؟

قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است

آبگرمکن خورشیدی

معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور

هیتر پاتیو

جت هیتر

کوره هوای گرم (کابینتی)

جت هیتر سری G

واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی

مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند

صادرات دام زنده آزاد شد

معرفی تصویری بیماری نیوکاسل

واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخم‌مرغ

عرضه تخم مرغ شانه‌ای ۴۲۵۰۰ تومانی

مرغ‌های ایرانی تریاکی نیستند

واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79

به جای گوشت چربی تولید می‌کنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دام‌ها

قیمت تخم مرغ چرا گران شد؟

بیماری سل مرغی در طیور

سبوس‌های کپک زده خوراک دام شد!

استفاده از نان خشک در تغذیه طیور

قانون توزیع عادلانه آب

تراژدی کشتار دام مولد

مرغداران از دولت جدید چه می‌خواهند

تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت

کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور

اثر تغذیه بر تولیدمثل

۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور

تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ

ورم پستان

بیماری کتوز در دام

شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان

خیز دوباره قیمت جوجه در بازار

کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است

لنگش در دام

مشکلات زایمان

افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟

تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است

٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد

با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد

طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه‌دار برای تأمین نیاز بازار وارد می‌شود

بیماری آبله در طیور

اسپری جدید پستان گاو

بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)

 آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ

افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰

از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار

آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد

بیماری برونشیت در طیور

نیاز شدید گاو به استراحت

ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است

کبد چرب در دام

کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود

تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور

ال کارنیتین چیست

فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی

تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ

تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران

انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام

افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور

کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری

فرم تاییدیه حقابه

فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک

منابع ذخیره ای آغوز

استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق

ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود

مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک

تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار

ضدعفونی مرغداری

دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد

کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام

عرضه تخم‌مرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخم‌مرغ از ترکیه

گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است

برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟

مصرف ماهی برای کنترل دیابت

کنترل، پیشگیری و درمان لپتوسپیروز

آسیت (تجمع آب) در جوجه های گوشتی در طول فصل زمستان

نقش پروتئین در حل مشکلات طیور

قیمت جوجه یک روزه همچنان ۲۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب

قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت

قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟

سالمونلوز و سقط جنین دام

تغذيه مرغ تخم گذار

رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟

چرا کشتار دام‌های مولد و آبستن متوقف نشد

همه گیر شناسی بیماری تب کیو

تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری

قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود

دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)

مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد

توزیع قطره چکانی نهاده‌های دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند

فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر

دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام

جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده

نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات می‌کند/ مرغداران بلاتکلیفند

برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور

کتاب جامع نظام دامپروری

تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت می‌شود

مکمل ویژه گاو انتظار زایمان

نقش دلالان در کاهش مرغ‌‌ِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیون‌‌های حامل مرغ در میان راه‌

کمبود نهاده‌های دامی در کشور / دام‌ها ضایعات میوه می‌خورند

چرا گرماتب بهینه است؟

دستور العمل طیور 1400

۲۰ درصد مرغداری‌ها تعطیل شدند / مشکل چیست؟

قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید

فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور

تعرفه خدمات کشاورزی 1400

کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد

فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات

تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری

چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور

«پای مرغ» هم‌قیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان

قیمت هر شانه تخم مرغ چند؟

بیماری های مهم قرنطینه ای

مرغ ارزان می شود؟

ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان

عرضه تخم مرغ دولتی در خرده‌فروشی‌ها آغاز شد/ قیمت می‌شکند

روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام

ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن

بیماری ORF یا اكتمای واگیردار

چرا تخم مرغ در مغازه‌ها همچنان گران است؟

قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان

اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور

تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهاده‌های دامی

غذاهای دامی با منشاء حیوانی

علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟

دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد

لبنیات گران‌تر می‌شود؟

دعوت به همکاری

تغذیه گاو خشک و انتقالی

تنش گرمایی و کیفیت پوسته

هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه

نهاده‌های دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است

دلایل افزایش قیمت تخم مرغ

دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد

7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید

تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری

تب شیر در گاو

نهاده‌های دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر

رنگ گوشت طیور

ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهاده‌های دامی

خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع

تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری

اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری

مشکل لنگش در گاو و گوساله

اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی

تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی

بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن

مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)

اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری

دانلود رایگان ترجمه مقاله تعیین رفتار متقابل DNA تیموس گوساله با بربرین هیدروکلراید (نشریه تیلور و فرانسیس ۲۰۱۹) (ترجمه ارزان – نقره ای ⭐️⭐️)

دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی

بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهاده‌های دامی

تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت

ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار

دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی

تکنيک انتقال جنين در گاو

دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گله‌های مرغ‌ تخم‌گذار

تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران

تخم مرغ و خواص آن

آویلامایسین(محرک رشد)

آنتی بیوتیک موثر (فوزباک)

راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات

ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها

اهمیت تغذیۀ گوساله

راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ

نهاده‌ها‌ همچنان با تاخیر به دست مرغداران می‌رسد

وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی

نقش پرتئینها در طیور

تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهاده‌های دامی

جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداری‌های تحویل داده می‌شود

آغاز تحویل تنخواه نهاده‌های دامی به مرغداران

تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام

وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفاف‌سازی کند

علل همشکل نبودن گله

کنترل کوکسیدیوز

پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛

روغن ذرت

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری

تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است

عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعه‌ای جوجه ریزی را رقم زده است

بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease

بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ،‌ پیشگیری و درمان به زبان ساده

گالیم

روش‌های نوین برای زیادشدن شیر در گاوها

کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم

مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی

اصلی‌ترین عامل گرانی دوباره مرغ، افزایش هزینه‌های تولید و نظام توزیع است/ تصمیمات اشتباه دولت، صنعت طیور را به آستانه نابودی کشاند

تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی

دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور

سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور

بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز

تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت

برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری

چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟

خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند

قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید

رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری ­های صنعتی

بیماری یون

١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!

بزها و تغذیه بز

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80

جفت ماندگی در گاو های شیری

مدیریت پرورش در آب و هوای گرم

تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیت‌های بیوشیمیایی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ گوشتی

تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین

جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار

چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308

ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !

کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500

صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است

کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی

قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید

۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی

بیماری IBH یا تورم عفونی کبد

استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری

توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداری‌ها ۱۰ درصد است

مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند

عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه

بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا

 اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور

زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر

گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند

پرورش ماهی در آسمان

آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی

ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا

دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام

زنگ خطر درباره کشتار دام‌های سبک

تضعیف صنعت مرغداری توسط دولت

ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن

تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی

اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها

کشتار گسترده مرغ‌ها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد

فلج شدن گاو پس از زایمان

پیکا یا گند خواری

سندرم آسیت

کد های تعیین وزیر جهاد کشاورزی در دولت بعدی کدهایی که اگر دقت کنید وزیر آینده را همین امروز بشما می شناساند

صنعت طیور چگونه می‌تواند از بحران خارج شود؟

صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد

انتخاب جوجه(کارت جوجه)

سندرم سر باد کرده ویروسی طیور

مولتی آنزیم

دولت سیزدهم چگونه می تواند چالش‌های صنعت دام و طیور را حل کند؟

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

بیماری های شایع در گوسفندان

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

برنامه چرخشی کوکسیدیوز

آنزیم در طیور

رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار

پیش‌بینی افزایش قیمت مرغ

سقف قیمت واردات نهاده‌های دامی به واردکنندگان ابلاغ شد

افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است

پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگ‌تر می‌شود

واردکنندگان نهاده‌هاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند

جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر

برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین‌ نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت

تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام

نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود

هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ

زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟

قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید

نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار

افزایش قیمت ذرت

افزایش نرخ رسمی کنجاله سویا

وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت

قیمت تخم‌مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان

تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است

نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی

درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد

وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد

آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی

ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد

افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بی‌تدبیری است

سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطه‌ها

رسوب ۳ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در بنادر کشور

صادرات تخم‌مرغ آغاز شد.

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

پرورش مرغ تخمگذار

فروشگاه قاصدک ، قیمت ، کیفیت ، بازگشت و سلامت کالا

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

10 مرداد 1400 | 09:28 مقالات

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

در اولین نگاه، واژه کیفیت تخم مرغ یک عنوان ساده خود توصیف بنظر می رسد و معنی ارزش غذایی خوب، ظاهر خوب یا سایر خصوصیات تخم مرغ را به طریقی که بعضی تخم مرغها بهتر از سایرین هستند می رساند.

هنگامی که خصوصیات تخم مرغها با کیفیت خوب مورد بررسی قرار می گیرد، بنظر می رسد که " کیفیت تخم مرغ " نمی تواند بصورت واژهای تعریف گردد. محدوده گسترده ای از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی کل کیفیت غذایی را تشکیل می دهد. این خصوصیات عبارتند از: (۱) کیفیت پوسته؛ (۲) درجه با کیفیت سفیده؛ (۳) کیفیت با ارزش غذایی برای مصرف کننده نهایی؛ (۴) عاری از ضایعاتی از قبیل لکه های خون، تغییر رنگ و غیره؛ (۵) کیفیت زرده از جمله رنگ زرده؛ و (۶) در بعضی موارد اندازه تخم مرغ.

کیفیت پوسته

بعضی از مردم تخم مرغهای پوسته قهوه ای را ترجیح می دهند، بعضی سفید و برای برخی رنگ پوسته بی اهمیت است. رنگ پوسته تا حد زیادی به تولید رنگدانه هایی که توسط بعضی از نژادهای مرغ ایجاد می شود بستگی دارد. بطور کلی این موضوع با ارزش غذایی تخم مرغ ارتباطی ندارد و معمولا با تغذیه مرغ تغییر می کند. تحت بعضی شرایط، تغذیه مرغ با موادی مثل ۴-۴- دی نیترو کربانیلید --۲ هیدروکسی -4-6- دی متیل پیریمیدین (نیکاربازین) ممکن است در ساخت این رنگدانه ها اختلال ایجاد کند، در نتیجه نژادهایی که بطور معمول تخم مرغهای پوسته قهوه ای می گذارند تخم مرغ پوسته سفید تولید کنند. اما این امر نمی تواند یک پدیده تغذیه ای باشد. تغذیه مقدار زیاد کلرو تتراسیکلین ممکن است منجر به ذخیره این آنتی بیوتیک در پوسته و تولید پوسته های زرد شود. این موضوع نمی تواند بعنوان یک اثر غذایی بر کیفیت تخم مرغ بحساب آید، زیرا تتراسیکلین ها برای معالجه بیماری به غذا اضافه میشوند.

نکته اصلی کیفیت تخم مرغ شامل ضخامت و ساختمان پوسته است. تمام کسانی که تخم مرغ را برای مصارف معمولی جابجا می کنند، تخم مرغی با پوسته مقاوم در مقابل شکستگی و نفوذ میکرو ارگانیزمها را ترجیح می دهند. بدلیل اینکه پوسته تخم مرغ تقریبا ۱۰۰ درصد کربنات کلسیم است، بنابراین عامل عمده غذایی در تشکیل پوسته کلسیم است. آزمایشات متعددی که در مورد کلسیم مورد نیاز برای تشکیل پوسته ای با کیفیت بسیار خوب انجام گرفته است در فصل ۵ بطور کامل بررسی گردیده است.

برای جذب کلسیم و تشکیل پوسته مناسب، وجود ویتامین D  در جیره ضروریست. زیادی فسفر و کمبود منگنز می تواند باعث نازکی یا ضعف پوسته تخم مرغ گردد. روش متداول برای حل مسائل و مشکلات کیفیت پوسته افزایش مقدار کلسیم جیره است. غالبا زیادی کلسیم جیره ممکن است باعث تجمع موضعی کلسیم در پوسته شود.

عوامل دیگری که با جیره ارتباطی ندارند و ممکن است باعث بروز مشکلات کیفیت پوسته شوند عبارتند از: بیماریهای نیوکاسل و برونشیت، گرمی هوا، ژنتیک و سن مرغ. این عوامل با تغییر و دستکاری جیره پاسخ نشان نمی دهند. در حقیقت امروز حل مسائل کیفیت پوسته تخم مرغ یکی از نیازهای اصلی ضعف مرغداری است.

ذخیره عناصر کم نیاز، اسیدهای آمینه و کلسیم در پوسته تخم مرغ

هولدر (۱۹۷۶) تخم مرغهایی را که وزن مخصوصهای متفاوت داشتند برای تعیین مقدار کلسیم، منیزیوم، منگنز، مس، روی و آهن مورد تجزیه قرار داد. همچنین ترکیب اسیدهای آمینه شبکه تخم مرغ مشخص شد. او مشخص کرد که مقدار کل عناصر کم نیاز در پوسته و ترکیب اسیدهای آمینه شبکه نسبتأ ثابت است. بنابراین با ضخیم شدن پوسته نسبت عناصر کم نیاز به کلسیم کاهش یافت.

شبکه تخم مرغ دارای مقدار زیادی اسید آسپارتیک، گلیسین، اسید گلوتامیک و پرولین بود. موضوع جالب تر ممکن است نتایج تحقیقات وينر و هورد (۱۹۷۵) باشد که نشان دادند پروتئین محلول موجود در قالب آلی پوسته نرم تنان از تکرار متوالی اسید آسپارتیک که توسط گلیسین یا سرین از یکدیگر جدا بودند تشکیل گردیده است. این محققان پیشنهاد میکنند که ممکن است اسید آسپارتیک با بارهای منفی و با فواصل منظم بعنوان الگویی باشد که کربنات کلسیم بهنگام تشکیل پوسته روی آنها ذخیره می شود.

 

 

کیفیت سفیده یا درجه تخم مرغ

درجه تخم مرغهای مصرفی تا حد زیادی به استحکام یا ساختمان ژلهای سفیده بستگی دارد. پروتئین سفیده تخم مرغ که بیشتر با ساختمان ژلهای همراه است اووسین است. این بخش از پروتئین تخم مرغ ظاهرة نامتجانس است و از دو یا چند بخش که ممکن است کربوهیدرات آن متفاوت باشد تشکیل شده است (اسمیت و همکاران ۱۹۷۴). بین واحد ها و اووسین تخم مرغ تازه همبستگی مثبتی وجود دارد. تخم مرغهایی که سفیده محکم با ارزش واحد ها و بالا دارند مقدار بیشتری اووسین دارند. آوستیک (۱۹۷۶) دریافت که تخم مرغهای آزمایش شده در ناحیه ایسموس مجرای تخم مقدار مشابهی اووسین داشتند، حتی در مرغهایی که تخم مرغهایی با کیفیت سفیده متفاوت تولید می کردند. تغییرات اصلی در اووسین موجود تخم مرغ، شاید بعلت اثر متقابل مایع پر کننده و اووسین در رحم بوجود می آید.

مطالعات محدودی تاثیر تغذیه مرغ بر اووسین تخم مرغها را بطور مستقیم مورد آزمایش قرار داده اند. عموما نشان دادن تاثیر تغذیه بر کیفیت سفیده مشکل بوده است.

واتادیوم جيره، کاهشی در کیفیت سفیده ایجاد می کند، اما اثرات مشابه حاصل از تغذیه وانادیوم می تواند بوسیله تزریق مستقیم مقدار کمی وانادات آمونیوم بداخل تخم مرغهای تازه بوجود آید. تغذیه آمونیوم کلراید سبب افزایش ارتفاع سفیده و مقدار سفیده ضخیم می شود. آوستیک (۱۹۷۶) دریافت که تغذیه مرغها با جیره حاوی آمونیوم کلراید ارزش واحد ها و تخم مرغهای تازه را افزایش داد و همچنین باعث افزایش اووسین تخم مرغها گردید. اگر چه تاثیر آمونیوم کلراید ممکن است بطور غیر مستقیم و از طریق تغییرات تخم مرغ باشد ولی مکانیزم این اثرات مشخص نیست. اگر چه تغذیه آمونیوم کلراید می تواند کیفیت سفیده را افزایش دهد، ولی سبب کاهش PH خون و کاهش ضخامت پوسته تخم مرغ نیز می شود.

ارزش غذایی تخم مرغ در جیره انسان

کیفیت واقعی تخم مرغ در ارزش غذایی آن برای مصرف کننده نهایی نهفته است. از دیر باز ترکیب اسیدهای آمینه ضروری (جدول ۲۵-۳) و بالا بودن ارزش بیولوژیکی پروتئین تخم مرغ مشخص شده است. تنها پروتئین ماهی در رده پروتئین تخم مرغ است، اما پروتئین تخم مرغ بعنوان منبع اسیدهای آمینه لازم برای انسان ارجهیت دارد. برگردان این موضوع به واژه کمی یعنی اینکه تخم مرغ تنها ۱۵۴ کالری یا ۵ درصد انرژی مورد نیاز افراد کمتر از ۲۰ سال را تامین می کند، ولی همزمان ۱۲/۲ درصد از پروتئین مورد نیاز و ۱۷ تا ۳۵ درصد اسیدهای آمینه حیاتی مورد نیاز را نیز تامین می نماید.

همچنین تخم مرغ حاوی مقدار قابل توجهی اسید لینولئیک است. هنگامی که مرغها با جیره های معمولی تغذیه می شوند حدود ۱۸ درصد از اسیدهای چرب تخم مرغ را اسید لینولئیک تشکیل می دهد. ترکیب ویتامینی و املاح معدنی تخم مرغ در جدول ۱-۷ ارائه شده است.

حتی در تخم مرغهای متوسط، دو تخم مرغ تقریبا ۲۵ درصد ویتامین A و D  مورد نیاز افراد کمتر از ۲۰ سال را تامین میکند. مقدار ویتامینهای مختلف موجود در تخم مرغ را می توان با افزایش مقدار آنها در جیره مرغها تغییر داد. جیره افراد آمریکایی مقادیر کافی از ویتامینها را داراست، بنابراین لازم بنظر نمی رسد که با افزایش ویتامین جیره مرغهای تخمگذار ویتامینهای بیشتری را برای اشرف کنندگان تخم مرغ تامین کرد. ممکن است در مورد عناصر کم نیاز این موضوع صحت نداشته باشد. تخم مرغ منبع مهمی از آهن، روی و سلنیم است.

ضایعات تخم مرغ بعلت کمبودهای غذایی، مضافات غذایی یا مواد غذایی نامطلوب

لکه های خونی یکی از مهمترین ضایعات موجود در تخم مرغهاست که باعث ضایعات قابل ملاحظه ای میگردد. این لکه ها معمولا بصورت لخته های خونی در سطح زرده که در نتیجه پارگی مویرگهای خونی هنگام آزاد شدن زرده از فولیکولهای روی تخمدان بوجود می آید مشاهده می شوند. لخته ها ممکن است بسیار کوچک و یا بحدی بزرگ باشند که باعث تغییر رنگ تمام تخم مرغ شوند. اگر چه لخته خونی ارزش غذایی تخم مرغ را تغییر نمی دهد، ولی مورد اعتراض مصرف کنندگان قرار میگیرد.

عامل اصلی غذایی موثر در تشکیل لخته خون کمبود ویتامینA  است که معمولا باعث افزایش بروز آنها در تخم مرغ می شود. مطالعات انجام شده در دانشگاه کورنل نشان داد که مقدار ویتامینA  لازم برای به حداقل رساندن لکه های خون ضرورتأ كمتر از مقداری است که برای حداکثر تخمگذاری لازم بود. بنابراین بنظر نمی رسد بیشتر از حد طبیعی ویتامینA  باعث کاهش بیشتری در بروز لکه های خون در تخم مرغ شود.

نشان داده شده است که کمبود نسبی ویتامین K لکه خونی را کاهش می دهد، زیرا لکه خون آزاد شده بهنگام تخمک اندازی ممکن است بجای تشکیل یک لخته کوچک که بآسانی با تور دادن تخم مرغ قابل رویت است بداخل تخم مرغ تراوش کند و پخش گردد. بنابراین نشان داده شده است که بعضی از رقبای ویتامین K لکه های خون را کاهش می دهند، در صورتی که افزودن مقدار زیادی یونجه در جیره های مرغهای تخمگذار لکه های خون را افزایش میدهد.

تغذیه مرغها با نیکار بازین منجر به تغییر رنگ زرده بهمان صورتی که در شکل ۱-۷ مشخص است می گردد. این حالت بندرت متداول است. این حالت هنگامی که غذای مرغهای تخمگذار تصادفأ و قبل از اینکه اثر این کوکسیدیو استات در تغییر رنگ تخم مرغ مشخص گردید و با نیکاربازین آلوده شود بوجود آمد.

همچنین با مصرف ترکیبی از داروهای ضدانگل پیپرازین، فنوتیازین و دی بوتیلین دی لائورات، توسط مرغهای تخمگذار تغییر رنگ زرده گزارش شده است. تک تک این داروها اثری بر زرده های تخم مرغ نداشت.

چندین سال قبل یک حالت جالب در تخم مرغها مشاهده شد که در آنها زرده غالبأ خارج از موقعیت خود در داخل تخم مرغ قرار داشت. این حالت تنها در بعضی مرغها که با یک نوع خاصی از غذاهای تجارتی تغذیه شده بودند مشاهده گردید. هنگامی که غذا و یا مرغها تغییر کردند این حالت از بین رفت. علت این حالت نامشخص است و بطور آزمایشی ایجاد نگردیده است.

روغن پنبه دانه دو ماده دارد که باعث کاهش کیفیت داخلی تخم مرغ می گردد. هنگامیکه مرغی با روغن پنبه دانه تغذیه می شود، اسیدهای چرب سیکلو پروپن، یعنی اسید مالواليک و اسید استرکولیک باعث تغییر رنگ صورتی در سفیده تخم مرغ می گردند. مقدار کمی گوسیپول می تواند باعث سبز شدن زرده و لکه دار شدن سفیده شود. اثر گوسیپول در تخم مرغهایی که چند روزی پس از تولید. در انبار نگهداری می شوند بخوبی مشهود است. بمنظور اجتناب از این شرایط، کنجاله ها و محصولات و فرآورده های روغن پنبه دانه باید از جیره های مرغ های تخمگذار حذف شوند. مگر اینکه گوسیپول کنجاله پنبه دانه کم باشد.

زرده تخم مرغ حاصل از مرغی که گوسیپول دریافت کرده است در شکل ۲-۱ نشان داده شده است.

سفیده تخم مرغ عادی در صورتی که بحد کافی ریبوفلاوین داشته باشد، رنگ زرد متمایل به سبز دارد گهگاهی افزودن ریبوفلاوین به جیره مرغهای تخمگذار، باعث تولید تخم مرغهایی با سفیده غير قابل قبول گردیده است. این حالت از طریق کاهش ریبوفلاوین زیادی به سطح توصیه شده از ؟؟؟ (به فصل ۹ مراجعه شود).

گهگاهی بروز مسائلی در رنگ زرده بوجود می آید. عواملی که باعث رنگ طبیعی زرده هستند در فصل 6 به طور مفصل بررسی شد. گاهی وفنی که در آن مرغ زرده های "بور" با پلاتینی رنگ تولید می کند در گله های تجارتی مشاهده شده است. این حالت معمولا در درصد کمی از مرغها اتفاق می افتد. علت بروز این حالت بخوبی درک و روشن نشده است. هجوم انگلهای کاپیلاریا با سایر عوامل عفونت زا در ایجاد این حالت دخالت دارند. گاهی درمان گله با یک آنتی بیوتیک بروز این حالت را افزایش داده است. هنگام مواجه شدن با این وضع، رنگدانه های گزانتوفیل موجود در غذا باید کنترل شود.

تغذیه و اندازه تخم مرغ

اندازه یک تخم مرغ توسط عوامل متعددی از جمله ژنتیک، مرحله بلوغ جنسی، سن، برخی از داروها و مواد مغذی جیره کنترل می شود. مهمترین عوامل مغذی موثر در اندازه تخم مرغ، پروتئین و کفایت اسیدهای آمینه و اسید لینولئیک جیره هستند.

بعلت اینکه ۵۰ درصد ماده خشک یک تخم مرغ پروتئین است، تامین اسیدهای آمینه برای پروتئین سازی برای تخم گذاری حیاتی است. هنگامی که تامین یک یا چند اسید آمینه کم باشد، پروتئین تخم مرغ با تغییر ترکیب اسید آمینه ای ساخته نمی شود. در حقیقت در حالتی که کمبود شدید نیست پروتئین سازی کاهش می یابد و در کمبود شدید پروتئین سازی تخم مرغ ضرورتا متوقف می گردد. این امر در اندازه تخم مرغ با توقف کامل تخمگذاری موثر است. گاهی کاهش اندازه تخم مرغ تنها نتیجه مشهود در شرایط کمبود حاشیه ای پروتئین یا اسید آمینه است.

با کمبود اسید لینولئیک، کاهش شدیدی در اندازه تخم مرغ را می توان مشاهده کرد. در حالت کمبود شدید، وزن تخم مرغ تولید شده توسط یک مرغ بالغ در مقایسه با وزن ۶۰ گرمی برای یک تخم مرغ تولید شده در مرغهای گروه شاهد تنها ۴۰ گرم است. تحت شرایط عملی در جیره هایی که مقدار کمی ذرت زرد دارند و بأنها چربی اضافه نگردیده است، مقدار اسید لینولئیک جیره ممکن است در حد حاشیه ای یا مرزی باشد. افزایش اندازه تخم مرغ با مصرف منابع اسید لینولئیک هنگامی که مرغها با جیره های حاوی جو، گندم و یا مایلو تغذیه می شوند مشاهده گردیده است. کمبود اسید لینولئیک در فصل ۴ بطور مفصل مورد بحث قرار گرفته است.

عوامل غذایی ناشناخته دیگری ممکن است عهددار افزایش اندازه تخم مرغ باشد. مرغهایی که با جیره های کاملا خالص تغذیه شوند معمولا تخم مرغهای بسیار کوچکتر از مرغهای تغذیه شده با جیره های عملی تولید می کنند. آیا این نتایج بعلت عامل ناشناخته در جیره عملی یا حاصل از کمبود یک ماده مغذی مشخص شده در جیره خالص بدست آمده موضوعی است که باید مشخص گردد.

معمولا كوششها برای افزایش اندازه تخم مرغ با مصرف هورمون تیروئید یا دی اتیل استیل نزول بی اثر مانده و با اندازه تخم مرغ را کاهش داده است. مقادیر زیاد و کم آنتی بیوتیکها بر اندازه تخم مرغ اثر نداشته و یا اثر آن بسیار جزیی بوده است. نشان داده شده که مصرف نیکار بازین بعلت کاهش اندازه زرده، اندازه تخم مرغ را کاهش می دهد. مقدار زیاد گوسیپول بسرعت تولید تخم را متوقف و همزمان با کاهش تولید، اندازه تخم مرغها نیز کاهش می یابد.

ارف و دستیاران دریافتند که مقدار کم آرام بخشها وزن تخم مرغ را افزایش داد، ولی مقدار زیاد رزرپرین اندازه تخم مرغ را کاهش داد. گزارش شده است که قراردادن مرغها بر دانه های آلوده شد با مواد ضد عفونی کننده ای مثل کربن تتراکلراید یا اتیلن دی بروماید، باعث کاهش وزن تخم مرغ گردید. بسیاری از آزمایشات نشان دادند که نیمچه های همسن تخم مرغهایی در اندازه های قابل مقایسه می گذارند. بنابراین اگر سن بلوغ در زمان پرورش به تعویق افتد، اولین تخم مرغ تولیدی توسط نیمچه هایی که با این روش پرورش یافته اند بزرگتر از اولین تخم مرغ تولیدی توسط نیمچه هایی است که در سن پایین تری بالغ می شوند. با مصرف جیره های کم انرژی یا بوسیله محدودیت در مصرف انرژی، یا توسط مصرف جیره های کم پروتئین یا اسیدهای آمینه ضروری، می توان سن بلوغ را به تعویق انداخت. متداول ترین روش کنترل سن بلوغ در نیمچه های لگهورن سفید استفاده از یک سیستم کاهش مرحله ای یا دوره کم نوری طی ۸ تا ۲۰ هفته دوره پرورش است.


//