ادامه واردات نهادههای دامی به کشور از بندر امام
نرخ جوجه یکروزه کاهشی شد/ مرغ منجمد از ترکیه وارد میشود
عوامل تغذیه ای موثر در نطفه داری و جوجه درآوری تخم مرغ
برطرف شدن ممنوعیت توسعه صنعت دامپروری و طیور
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت داروهای دامی را افزایش نمیدهد
بیماری قانقاریا در طیور | علائم و درمان
برگزاری مانور اجرای طرح ملی تشدید کنترل و نظارت بهداشتی
۲۵ کامیون ایرانی در مرز اوکراین-روسیه گرفتار شدند/ گمرک ورود کرد
قیمت جهانی کالاهای اساسی همچنان تحت تاثیر تحولات اوکراین و روسیه
عوامل موثر در کاهش جوجه درآوری
تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی در تخم مرغ وجود ندارد
تاثیر مذاکرات روسیه و اوکراین بر بازار کالاهای اساسی کشاورزی چه بود
سه پیشنهاد تولیدکنندگان مرغ و تخممرغ درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی
احتیاجات و کمبودهای اسید آمینه ای
انواع گوشت قرمز با قیمت مناسب در روزهای پایانی سال عرضه میشود
راهکارهای مقابله با استرس گرمایی در طیور
پیش بینی افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت غلات
تولید مرغ از نیاز کشور پیشی گرفت/ آرامش بازار در شب عید
دستهای پشت پرده قیمت گوشت را مصنوعی افزایش دادهاند
ممنوعیت ثبت سفارش 9 قلم نهاده دارویی مشکلات تولید کنندگان را افزایش داد
قیمت هر شانه تخم مرغ به 53 هزار تومان رسید
«گران» برای مصرفکننده، «زیان» برای تولیدکننده
حذف آنی ارز۴۲۰۰تومانی فاجعه ای جبران ناشدنی برای صنعت مرغداری است
استفاده از جلبک اسپیرولینا در تغذیه طیور
قیمت گوشت نجومی شد/ رایزنی دولت برای واردات گوشت قرمز و دام زنده
اسیدی فایر چیست و در پرورش طیور چه استفاده هایی دارد؟
مرغداران به دنبال آزادسازی صادرات
تأمین 65 درصد نهادههای کشاورزی از سامانه بازارگاه
تخم مرغها روی دست مرغداران ماندند
آیا فراورده های طیور فقط گوشت و تخم مرغ است؟
عرضه گوشت تنظیم بازار تا کی ادامه دارد؟
افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد
کاهش اتلاف آب مرغداری تخمگذار و گوشتی
قیمت مرغ به ۴ هزار تومان زیر نرخ مصوب کاهش یافت
نوک چینی طیور چیست و چه اهمیتی دارد؟
قیمت تخم مرغ در بازار زیر نرخ مصوب آمد
بستر مرغداری چه شرایطی باید داشته باشد؟
گزارشی از تلفات تب کریمه کنگو نداشتیم
مروری بر نیازهای پروتئینی طیور
نگهداری از گوساله ها پس از دوره نوزادی
چرا مرغ در تهران گران شد؟/ نظارتی بر بازار نیست
واردات گوشت برزیلی فاسد تکذیب شد
تفسیر نتایج آزمایشگاهی الایزا در واکسیناسیون علیه بیماری گامبوروی طیور
گوشت مرغ ماه مبارک رمضان تامین است
ملاحظات مدیریتی برای کاهش تنش حرارتی
حداکثر قیمت مرغ در بازار ۳۱ هزار تومان است/ توزیع ۷۲ درصد میوه تنظیم بازاری شب عید در بازار
عوامل کلیدی در شکل گیری میکروبایوتای دستگاه گوارش مرغ
اندام های حرکتی گاو (دست و پا)
کارهای عملی جهت کاهش استرس گرمایی طیور
کمبودی در گوشت قرمز ماه رمضان نداریم/ قیمتها شکسته میشود
کنترل وزن تخم مرغ در گله های تخمگذار
قیمت واکسن داخلی طیور، یک سوم وارداتی است
زرده تخم مرغ بازتابنده سلامتی مرغ
مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت را نمیدهد!
هورمون های دخیل در سقط جنین دام ماده
کمبود گوشت قرمز در بازار نداریم/ گوشت با قیمت فعلی، گران فروشی است
کربوهیدرات های غیر الیافی و اثر آنها بر تولید شیر در گاوهای پرتولید
جمع آوری و کشت نمونه ها جهت تشخیص بروسلا
قیمت مرغ در بازار روند افزایشی گرفت / دولت نظارت ها را افزایش دهد
مهمترین افزودنی های خوراک طیور
قیمت جدید گوشت گوساله و گوسفندی اعلام شد
اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای مشمول کشاورزی در دی ۱۴۰۰
با گران فروشی مرغ و تخم مرغ برخورد میشود
واردات خوراک دام و طیور از مالیات بر ارزش افزوده معاف شود
مخالفت تشکلهای صنعت طیور با حذف سامانه بازارگاه
اسهال ویروسی گاو (BVD) و سقط جنین
قیمت مرغ قطعه بندی فراتر از نرخ مصوب
انگلیس؛ استفاده از حشرات به جای سویا در خوراک طیور
بازگشت قیمت تخم مرغ به نرخ مصوب
6 کار ضروری برای محافظت از دام در زمستان
جزییات طرح خرید دام، تخصیص نهاده دامی و دامدارکارت
اهمیت بهبود اشتها در جوجه های گوشتی
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به شفافیت عرضه نهادههای دامی منجر میشود
گاوهای دوره انتقال را به راحتی مدیریت کنید
آسیت (تجمع آب) در جوجه های گوشتی در طول فصل زمستان
کنترل، پیشگیری و درمان لپتوسپیروز
موافق حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نهاده های دام و طیور هستیم
گلایههای دامداران دام سبک از وضعیت تامین نهادهها/جو و ذرت بازار آزاد از کجا میآید؟
۷۰ تن گوشت مرغ خراسان جنوبی به سایر استانها ارسال میشود
بلاتکلیفی تجار و تولیدکنندگان درباره حذف یا عدم حذف ارز ترجیحی
ثبات قیمت گوشت گوسفندی در ۲ ماه اخیر/ مشکلی در بازار نداریم
اثر CreAMINO بر انرژی در جیره حاوی فیتاز در جوجه های گوشتی
واردات نهادههای دامی ۲۰ درصد افزایش یافت
مایکوتوکسین ها، ورم پستان و شیر
«واحدهای توزیعی مرغ» برای دریافت کد یکتا ۲ ماه فرصت دارند
جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری مرزی
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان در دست بررسی
مزایده «گاوداری» ایرانخودرو + عکس جزئیات مزایده
شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداری 32 درصد کاهش یافت
بیماری نیوکاسل پیشگیری با واکسن
عدم تامین به موقع ارز به اعتبار تجار آسیب میزند
استفاده از هورمون در پرورش مرغ، شایعه یا واقعیت
نمیدانیم هر ماه قرار است چقدر نهاده دولتی دریافت کنیم!
انتخاب و وازده گیری در مرغ های تخمگذار
زنجیره تولید دام و طیور قم تکمیل شود
نقش پروبیوتیک ها در تغذیه طیور
کشف بیش از ۱۴ هزار راس دام قاچاق/ صادرات باید هر طور شده آزاد شود
صادرات دام مازاد عشایر تا دو ماه آینده
شاخص قیمت تولید مرغداریهای صنعتی 35.4 درصد کاهش یافت
تورم ۳۳.۴ درصدی تولیدکننده برای مرغداریها
ثبات در بازار مرغ و افزایش قیمت گوشت قرمز/پوست و زواید مرغ را کجا میبرند؟
تاثیرات بافت و شکل دان بر تغذیه طیور
جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری زبان آبی
مروری کلی بر بیماری ناشی از مایکوپلاسما سینویا در طیور
تامین امنیت غذایی با تولید ۵ محصول در حوزه ارتقای خوراک دام و طیور
حکایت تخم مرغهای وارداتیِ تاریخ مصرف گذشته
قطعه بندی مرغ در فروشگاهها مجاز میشود
پیشگیری و درمان رینوتراکئیت عفونی گاو
صادرات دام کلید حل بخشی از مشکلات صنعت دامپروری است
دلایل گرانی گوشت در بازار/ اختلال در حمل و نقل و افزایش کرایهها
حل مشکل تخصیص و حمل نهاد های مرغداران
تکنیکهای واکسیناسیون برای طیور
قیمت مرغ پس از قطعه بندی, 50 هزار تومان / نیاز بازنگری نرخ های مصوب
٣راهکار برای جلوگیری از کاهش مصرف لبنیات بعد از حذف ترجیحی
نقش گیاهان دارویی در تغذیه طیور
ارزیابی عملکرد سیستم تهویه تونلی
پرورش ماهی قزل آلا از صفر تا صد
قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد
تأیید عرضه گوشت اسب و الاغ / میزان عرضه نگران کننده نیست
دما و رطوبت استاندارد در مرغداری
مهم ترین منابع خوراک دام و طیور کدام است؟
مشکلی برای جوجه مورد نیاز کشور نداریم/ مرغ آرین کاملاً ایرانی است
کاربردهای دوازده گانه نمک در مزارع پرورش قزل آلا
بررسی دو دلیل افزایش قیمت مرغ/سیاست فعلی کشورها ذخیره سازی است
روش های کاهش مصرف انرژی و هزینه ها در مرغداری
ملاحظات مدیریتی و تغذیه ای برای کاهش تنش حرارتی در گاوهای شیری
زمان ارزان شدن قیمت مرغ اعلام شد
استخراج خاویار بدون مرگ ماهی توسط محققان آلمانی
ضریب تبدیل در واحدهای صنعت طیور کاهش یافت
دادههای مرکز آمار با شرایط میدانی همخوانی ندارد/ نرخ واقعی دام زنده ۱۲۶ هزار تومان است
تقاضا برای خرید مرغ ۲۵ درصد کاهش یافت
فواید مخمر سلنیوم در تولید طیور
دستکاری های تغذیه ای برای بهبود سلامت جوجه های گوشتی
4 محموله کشتی غلات و دانه روغنی دیگر از اوکراین صادر شد
گوشت و فرآوردههای آن را از مراکز عرضه مجاز تهیه کنید
سندرم افت تولید تخم مرغ EDS و تاثیرات آن بر اقتصاد پرورش طیور
قیمت مرغ به زیر نرخ مصوب رسید/ تخممرغ دست تولیدکنندگان مانده است
اثرات استرس گاوی بر شیردهی و تولیدمثل گاوها
زیان سه هزار میلیارد تومانی مرغداران
کاهش قیمت مرغ ادامه دار خواهد بود؟
طرح تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک
آخرین جزئیات صادرات دام زنده/ قیمت مرغ همچنان در ریل نزولی
افت سرانه مصرف، تولید مرغ را ۳۵ درصد کاهش داد
تخممرغ ترکیه از ایران به افغانستان و عراق صادر میشود
صادرات دام آزاد شده اما تعرفه آن سنگین است
تصمیم استاندار در تعیین قیمت مرغ موجب دلگرمی مرغداران می شود
افزیش قیمت تخم مرغ در میان تایید و تکذیب ها
تلفات ناشی از نهاده بیکیفیت نداشتهایم
قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم مرغ بیش از ۵۰ هزار تومان است
شرمنده مرغداران و دامداران هستیم
استراتژی های جدید برای گاو نزدیک زایمان
جوجه ریزی آبان به ۱۲۴ میلیون قطعه میرسد
ممنوعیت فروش مرغ منجمد خارج از سامانه ستکاوا
قیمت مرغ ۸ هزار تومان کمتر از نرخ مصوب
ادامه واردات نهادههای دامی به کشور از بندر امام
ورود دهها کشتی نهاده خوراک دام خبر خوب برای مرغداران و دامداران
مجوز خروج مرغ از استان مرکزی تا اطلاع ثانوی صادر نمی شود
کاربرد مهندسی ژنتیک باکتریهای شکمبه در بهبود بازده تغذیه نشخوارکنندگان
دپوی بیش از دو میلیون تن نهاده دامی در بندر امام
افزایش تقاضا تخم مرغ را گران کرد/ هنوز به قیمت واقعی نرسیده ایم
سازه های موثر بر بروز رفتارهای فحلی در گاو
قیمت جدید مرغ و تخم مرغ به زودی اعلام می شود
مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ و تخم مرغ
۷ قدم پیش از جوجه ریزی در سالن های مرغداری
سه کشتی حامل نهادههای دامی در بندر امام خمینی پهلو گرفتند
توزیع مرغ منجمد با نرخ مصوب دولتی
نطفه گاو ارزشمندتر است یا پورشه پانامرا؟
وجود اشکالی غیر از لنگیدن در راه رفتن گوسفند
جوجه ریزی شهریور به ۹۸ میلیون قطعه رسید
زنجیره سازی؛ مدل جدید اقتصادی کردن واحدهای دام و طیور بعد از حذف ارز ۴۲۰۰
توزیع مرغ منجمد برای ایجاد تعادل عرضه و تقاضا
راه های پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو
هشت نکته مهم در پرورش گاو و گوسفند
قطع دنبه و تاثیر آن بر صفات اقتصادی گوسفند
بهترین روش تشخیص تخم مرغ کهنه و نو
عرضه مرغ گرم به قیمت ۳۷ تا ۴۰ هزار تومان
شرکت پشتیبانی امور دام موظف به خرید مازاد تولید گوشت مرغ است/ تعیین قیمت خرید توسط کمیتههای استانی
قیمت گوشت قرمز بهزودی به قبل بازمیگردد
اعلام قیمت جدید ذرت، جو و کنجاله سویا در سامانه بازارگاه
فراوانی کالاهای اساسی در نهمین روز اصلاح یارانهها/ رشد قیمت گوشت قرمز با توجیه گرانی نهاده
اختصاص وام ۱۶.۵ هزار میلیارد تومانی به واحدهای تولید گوشت و مرغ
موافقت دولت با اختصاص تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی دام و طیور
کمبود نقدینگی مرغداران/ 3 پیشنهاد برای تأمین مالی تولیدکنندگان مرغ
آمادگی برای خرید روزانه ٣٠٠٠ تن شیر مازاد دامداران
مرغ بدون آنتی بیوتیک چه مزایایی دارد؟
عرضه بیش از ۴۶ هزار تن گوشت قرمز در فروردین ۱۴۰۱
برنامههای دولت برای حمایت از تولید مرغ و تخممرغ/ صادرات آزاد شد
مجوز مرغداری و مراحل اخذ آن (سال ۱۴۰۱) l راهنمای کامل گرفتن مجوز مرغداری
کمبود ذرت و سویا در بازار آزاد/ تاثیر روانی جنگ اوکراین بر بازار داخلی
گلایه شدید مرغداران؛ چرا تامین نهاده های دامی مختل شده است؟
آفلاتوکسین ها و عملکرد توکسین بایندر در کنترل آن ها در طیور
هزینه نگهداری هر رأس گاو شیری در یک سال با هزینههای خوراک و نگهداری و دارو
سوتزنی| بازار داغ گرانفروشی پروتئین در فروشگاههای اینترنتی
پرورش اسب:تضمین بازگشت سرمایه در گرو خرید نژاد مرغوب
مشکل کمبود عرضه تخم مرغ و روغن تا ساعاتی دیگر برطرف میشود
شستن مرغ خام چه عوارض خطرناکی را به دنبال دارد؟
۸۰ درصد هزینه های تولید مرغ مربوط به ذرت و کنجاله سویاست
10 درصد نهادههای خوراک دام و طیور در مسیر غیرواقعی توزیع میشود
کاربرد نمره وضعیت بدن (BCS) در مدیریت گاوهای شیری
توقف واردات نهادههای دامی از سوی بخش خصوصی/ کمبودها متاثر از جنگ روسیه و اوکراین است
ابعاد سالن مرغداری کوچک و تجهیزات مورد نیاز
اطلاعات کامل ارزش غذایی تخم مرغ
صادرات تخم مرغ امکانپذیر نیست /قیمت لب مرز ارزانتر است
مرغداران کرمانشاه در صورت تامین به موقع نهادهها مشکلی برای تولید ندارند
جیب شرکت آریو پر شد اما شکم دامها خالی ماند!
ده نکته که درباره تخم مرغ باید بدانید و شاید نمی دانستید!
اثرات ماده Aquagerm در هچری ماهیان سردآبی
افزایش قیمت مرغ به بیش از ۶۰ هزار تومان/ قیمت جدید تعیین شد
کاهش 20 درصدی مصرف لبنیات/کالابرگ الکترونیکی لبنی راهکار افزایش سرانه مصرف
کنترل سالمونلا و کمپیلوباکتر در مرغداری ها
چالشهای سامانه بازارگاه؛ از فروش نهادههای صوری تا ایجاد رانت
توصیه سازمان دامپزشکی برای پیشگیری از تب کنگو در آستانه عید قربان
امضای تفاهم همکاری نظام مهندسی کشاورزی و اتحادیه مرغداران گوشتی
کمبود که هیچ حتی مازاد تولید مرغ داریم
کنترل استخرهای پرورش و نگهداری ماهیان مولد گرمابی از نظر عوامل فیزیکو شیمیایی
مرغ با ارز نیمایی وارد بازار شد
تغذیه از روی زمین تا دانخوری تمام اتوماتیک
توزیع جوجههای یکروزه در روستاها برای جلوگیری از معدوم سازی/ افزایش ۵ برابری نرخ نهادههای اصلی مرغ
عارضه کانیبالیسم یا همنوع خواری
دولت با دامدار کارت و خرید تضمینی از دامداران حمایت میکند
کاهش قدرت خرید مردم معضل اصلی مرغداران
تسریع در تامین نقدینگی تولیدکنندگان
چالش جدید دامداران در تامین نهادههای دامی
دریافت وام بسته حمایت از تولید راحت شد/چک و سفته هم قبول است
افزایش قیمت جو ملاکی برای تعیین قیمت گوشت نیست/ آزادسازی صادرات دام درخواست دامداران
کنسانتره و فراورده های لبنی خشک
صنعت مرغداری در حال فروپاشی است/ تولیدکنندگان رغبتی برای جوجهریزی ندارند
خرید تضمینی مازاد تخممرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی
تقویت سیستم ایمنی خود مرغ می تواند بیماری ها را کاهش دهد
قیمت جوجه یک روزه همچنان ۲۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب
افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت
دولت سیزدهم چگونه می تواند چالشهای صنعت دام و طیور را حل کند؟
برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری
تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت
بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز
مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند
تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیتهای بیوشیمیایی و وضعیت آنتیاکسیدانی مرغ گوشتی
بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا
زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر
صنعت طیور چگونه میتواند از بحران خارج شود؟
صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد
خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند
تنش گرمایی و راههای مقابله با آن
اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور
کشتار گسترده مرغها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد
اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها
تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی
ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن
دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام
چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟
قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید
گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند
قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید
کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است
افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران
چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟
چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد
توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداریها ۱۰ درصد است
۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی
کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی
رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری های صنعتی
صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است
کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500
ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !
کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308
چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار
جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار
تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین
عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهادههای دامی در سامانه بازارگاه
کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80
١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!
آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی
تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام
وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفافسازی کند
مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی
کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم
روشهای نوین برای زیادشدن شیر در گاوها
بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ، پیشگیری و درمان به زبان ساده
بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease
عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعهای جوجه ریزی را رقم زده است
تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است
نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری
پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛
اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری
آغاز تحویل تنخواه نهادههای دامی به مرغداران
جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداریهای تحویل داده میشود
تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهادههای دامی
وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی
نهادهها همچنان با تاخیر به دست مرغداران میرسد
راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ
هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ
قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید
ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها
راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات
دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گلههای مرغ تخمگذار
ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا
تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی
زنگ خطر درباره کشتار دامهای سبک
سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور
دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور
تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران
دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی
ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار
تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت
بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهادههای دامی
دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی
اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری
مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)
بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن
اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی
تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی
تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری
خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع
ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهادههای دامی
نهادههای دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر
تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری
7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید
دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد
نهادههای دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است
هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه
شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان
استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری
تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری
ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان
عرضه تخم مرغ دولتی در خردهفروشیها آغاز شد/ قیمت میشکند
روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام
«پای مرغ» همقیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان
ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن
چرا تخم مرغ در مغازهها همچنان گران است؟
قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان
اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور
تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهادههای دامی
علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟
دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است
کمبود نهادههای دامی در کشور / دامها ضایعات میوه میخورند
فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات
جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده
نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات میکند/ مرغداران بلاتکلیفند
تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ
تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت میشود
دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام
نقش دلالان در کاهش مرغِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیونهای حامل مرغ در میان راه
۲۰ درصد مرغداریها تعطیل شدند / مشکل چیست؟
قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید
فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور
کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد
انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام
قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟
رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟
چرا کشتار دامهای مولد و آبستن متوقف نشد
تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری
قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود
دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)
گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است
عرضه تخممرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخممرغ از ترکیه
تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ
تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران
افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور
چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور
کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری
فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی
فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک
استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق
ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود
مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک
تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار
دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد
کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام
مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد
برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟
توزیع قطره چکانی نهادههای دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند
برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور
فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر
افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰
کشتار دامهای مولد با شتاب زیادی ادامه دارد
انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور
سبوسهای کپک زده خوراک دام شد!
استفاده از نان خشک در تغذیه طیور
عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است
۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد
با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد
طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟
۹۵ میلیون تخم مرغ نطفهدار برای تأمین نیاز بازار وارد میشود
تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور
٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه
بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)
از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار
آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد
ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است
آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ
چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟
تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی
مرغداران از دولت جدید چه میخواهند
تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت
کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور
۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور
به جای گوشت چربی تولید میکنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دامها
احتمال واردات تخممرغ از هفته آینده
واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی
کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود
مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند
معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور
واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخممرغ
واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79
عرضه تخم مرغ شانهای ۴۲۵۰۰ تومانی
چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟
ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس
اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی
دلایل گرانی نهادههای دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت
معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!
علت اصلی افزایش قیمت نهادههای دامی چیست؟
قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است
رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار
سقف قیمت واردات نهادههای دامی به واردکنندگان ابلاغ شد
افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است
پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟
معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگتر میشود
واردکنندگان نهادههاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند
جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر
برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت
تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام
نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود
زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟
نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار
وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت
قیمت تخممرغ در میادین میوه و ترهبار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان
تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است
نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی
درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد
وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد
آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی
ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد
افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بیتدبیری است
سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطهها
مقدمه:
در حال حاضر مرغداران با کنترل عوامل محیطی فیزیکی شامل درجه حرارت، رطوبت نسبی، جریان هوا و اجرای دقیقتر اصول مدیریت در زمینه تغذیه، کنترل بیماریها، بکارگیری برنامه نوری مناسب، استفاده بهتر از نیروی انسانی، بازاریابی و کاهش خسارات ناشی از جوندگان و حشرات درجهت عملکرد بالاتر و تولید بیشتر گام برداشته اند. مشاهدات انجام شده نشان میدهند که توان تولید طیور در طول ماههای گرم سال متحمل خسارت شده و میزان تلفات بالاتر از حد انتظار میباشد لذا اجازه بدهید با بررسی مسائل مربوط به استرس گرمایی راه حلهای مناسب را جهت کاهش این مشکل ارائه نماییم.
زمانی که پرنده قادر به ایجاد یک تعادل، میان دمای تولید شده بدن و از دست دادن دمای بدن نباشد دچار تنش گرمایی می شود.
بدن طیور در هنگام تنش دچار تغییراتی می شود. غده هیپوتالاموس اولین واکنش دهنده به استرس ها می باشد. تحریک هیپوتالاموس منجر به تحریک هیپوفیز و افزایش هورمون کورتیکوتروپین (ACTH) می شود که ترشح این هورمون با تاثیر بر غدد فوق کلیوی منجر به تحریک ترشح کورتیکوسترون های می شود. این همورمون از طریق خون به تمام سطح بدن انتقال می یابد. از تاثیرات این هورمون بر طیور می توان به افزایش ضربان قلب و فشار خون اشاره نمود که در این حالت مقدار مصرف دان کاهش می یابد و منجر به کاهش تولید آنتی بادی و کاهش رشد شود. با مداومت ترشح کورتیکوسترون ها مقاومت بدن پرنده به بیماری های باکتریایی کاهش می یابد ولی مقاومت در برابر بیماری ها ویروسی کم می شود. در طیوری که تحت تنش کمتری قرار گرفته اند و مقادیر کورتیکوسترون خونشان کم می باشد رشد سریعتر، راندمان غذایی بالا و میزان چربی لاشه کمتری را شاهد خواهیم بود.
در شرایط استرس اندام های ایمنی بدن از جمله بورس فابریسیوس، تیموس و طحال و سایر اندام های لنفاوی آتروفی می شوند و در نتیجه میزان تولید آنتی بادی کاهش می یابد.
منابع گرمای تولیدی دیگر، در سالنهای پرورش طیور چیست؟
به غیر از دمایی که تهویه ها در داخل سالن به گردش در میآورند، گرما توسط سقف و دیوارها نیز اضافه میشوند. این درحالیست که بیشتر گرمای تولیدی بستر، صرف تبخیر رطوبت آن و خشک نمودن بستر میشود. به هرحال در آب و هوای گرم، بستر مرطوب سبب ناراحتی و عدم آسایش طیور پرورشی نسبت به بستر خشک خواهند شد. گرمای تولیدی توسط سیستم روشنایی و موتورها بخش اندکی را در برابر گرمای تولیدی متابولیسم بدن ( بصورت عملی کمتر از یک درصد ) تشکیل میدهند. گرمای بدن را میتوان منبع غالب گرما در سالنهای پرورش دانست.
پرندگان چگونه گرما را دفع میکنند؟
گرما به راههای مختلفی دفع میشود. سه روش عادی دفع گرما در زیر فهرست شده اند:
تشعشع: در صورتیکه سطوح اطراف پرنده، دمای پائین تری داشته باشد و بالعکس، گرما از راه تشعشع از بدن پرنده دفع خواهد شد. درصورتیکه دمای سقف و دیوارها بالا باشد، گرما را به سطح بدن پرنده انتقال خواهند داد.
جریان هوا: از دست دادن گرما، همچنین میتواند از طریق افزایش جریان هوا در اطراف بدن گرم صورت پذیرد. فراهم نمودن حرکت هوا میتواند به این امر کمک نماید. این حرکت بایستی به اندازه ایی سرعت داشته باشد که هوای موجود در اطراف بدن را بخوبی جابه جا نماید.
هدایت: در صورتی که یک سطح، در تماس با سطح دیگری باشد، گرما از یکی به دیگری انتقال مییابد. برای مثال، در صورتی که پرنده بر روی بستری نشسته است که واجد دمای کمتری از بدن پرنده میباشد، به هرحال، بستر به سرعت به دمایی نزدیک به دمای بدن پرنده خواهد رسید.
در صورتیکه پرنده، توانایی برقراری تعادل گرمایی با استفاده از یکی از سه روش فوق را نداشته باشد ( بالاتر از دمای حیاتی )، با استفاده از تبخیر و یا له له زدن به دفع گرما میپردازد.
تبخیر: از آنجائیکه در پرندگان سیستم تعریق وجود ندارد، له له زدن از درجه اهمیت بالایی در آب و هوای گرم برخوردار است. این عمل در صورتی موثر واقع خواهد شد که رطوبت سالن خیلی بالا نباشد. بنابراین شرایط گرم و مرطوب، استرس بیشتری را به نسبت آب و هوای گرم و خشک خواهد شد.
پرندگان چگونه به افزایش دما پاسخ میدهند؟
پرندگان ممکن است درجهت تعادل گرمای بدن خود با محیط اطراف، تغییراتی را در رفتارهای عادی خود ایجاد نمایند. درجهت کاهش عایقبندی و مجاور سازی نواحی فاقد پر، بالهای خود را از بدن دور نگاه داشته و به اصطلاح، بالهای خود را آویزان میکنند. به آرامی لهله میزنند، در جهت کاهش تولید گرما به استراحت بپردازند، دریافت غذا را کاهش دهند، مصرف آب خود را افزایش دهند، جریان خون خود را از ارگانهای داخلی به سطح پوست خود هدایت نماید که سبب تیره شدن پوست میشود، له له زدن سریع را آغاز نماید.
در هنگام لهله زدن گرما به صورت رطوبت از مجاری هوای پرندگان دفع شده و در سالن پحش میشود. لهله زدن به فعالیت عضلانی و انرژی نیازمند است. این دو نیز سبب تولید گرما میشوند.
لهله زدن آهسته فعالیت عادی بوده و در دورههای زمانی مشخص صورت میپذیرد. میزان تنفس تا 10 برابر حالت استراحت میتواند افزایش داشته باشد. تنفس عمیق میتواند پرنده را خسته نموده و توانایی آن را در تطابق با هوای گرم کاهش دهد. رطوبت بالای هوا، توانایی پرنده در دفع گرما از طریق رطوبت را کاهش خواهد داد. افزایش میزان تنفس، سبب کاهش دیاکسیدکربن و افزایش PH پلاسمای خون میشود که به آلکالوزیس تنفسی معروف است. پتاسیم و فسفات خون به اتمام رسیده و میزان سدیم و کلر افزایش مییابد.
اثر تنشهای گرمایی بر علمکرد طیور:
دمای 18 تا 21 درجه سانتیگراد بهترین دامنه حرارتی جهت تولید مناسب میباشد لیکن در دامنه حرارتی 24 تا 30 درجه سانتیگراد نیز امکان سازش رفتاری برای طیور وجود دارد. در دمای بالاتر از این دامنه پرنده قادر به تعادل دمای بدن نمیباشد و تغییرات بیوشیمیایی در بدن ایجاد میشود. تولید کورتیکوسترون افزایش یافته و وسکوسیته پلاسما نیز بیشتر میشود. از طرفی استرس گرمایی از طریق کاهش غلظت پتاسیم پلاسما باعث اختلال زیاد در اعمال سلولها میگردد. نهایتاً افزایش گرانروی و PH خون موجب آلکالوز تنفسی شده و عملکرد تولیدی پرنده کاهش مییابد. با افزایش درجه حرارت محیط مصرف خوراک کاهش مییابد و بواسطه گرسنگی مواد مغذی کمتری در دسترس بدن قرار خواهدگرفت که اثر آن بصورت کاهش بیشتر در وزن گیری طیور گوشتی و کاهش اندازه و سپس تعداد تخم مرغ منعکس میشود.
عوامل دخیل در میزان استرس گرمایی:
- ظرفیت نگهداری چه تاثیراتی را بر آب و هوای گرم خواهد داشت ؟
در صورتیکه ظرفیت تولید به نسبت سالن پرورش و تجهیزات تهویه، بالا باشد، ممکن است دما بطرز خطرناکی بالا رود تا جایی که دمای متابولیک تولیدی در هوای سالن، بیش از میزان مورد انتظار باشد. انتقال تشعشع گرما از پرنده به پرنده از اهمیت ویژهایی برخوردار است و هوای گرم و مرطوب در میان پرندگان به چرخش درخواهدآمد. پرندگانی که بصورت گروهی نگهداری میشوند، 40 درصد توانایی کمتری را در دفع گرما از بدن خود نشان میدهند.
- اثر سن پرنده
وسعت تاثیر استرس گرمایی علاوه بر شرایط آب و هوایی به عواملی مانند وضعیت فیزیولوژیکی پرنده شامل مرحله رشد و تولید بستگی دارد. با افزایش سن پرنده، حساسیت به سرما کاهش یافته و بالعکس حساسیت به گرما افزایش مییابد به دلیل تجمع چربی در زیر پوست، کامل شدن پوشش پر و عدم وجود غدد عرق، کارایی دفع حرارت بدن در پرنده مسن کاهش مییابد در نتیجه در پرندگان مسن امکان وقوع استرس گرمایی افزایش مییابد.
- نقش رطوبت نسبی
اطلاعات به دست آمده از بیشتر مناطق گرمسیری نشان میدهد زمانی که دمای هوا به 32 درجه سانتی گراد برسد و رطوبت نسبی هوا بیش از 80 درصد باشد شدت تاثیر استرس گرمایی افزایش مییابد و در نتیجه بروز این شرایط میزان دان مصرفی کاهش مییابد و پرنده تلاش میکند با افزایش سرعت تنفس و دفع حرارت از طریق تبخیر ریوی، دمای بدن خود را کاهش دهد همچنین و تغییر وضعیتی در پرهای آنها مشاهده میشود. در موارد بسیار شدید که دمای محیط به بالاتر از 40 درجه سانتی گراد میرسد پرنده در اثر گرمای زیاد از پای درآمده و مرگ و میر اتفاق میافتد. علاوه بر تلفات مستقیم ناشی از استرس گرمایی منابع استرسزای دیگر شامل کاهش مصرف دان و افزایش وقوع بیماری در گله که با چنین شرایط گرم و مرطوب مرتبط میباشند نیز به طور غیر مستقیم موجب تلفات میگردند. کاهش مصرف غذا موجب افزایش حساسیت پرنده نسبت به بیماریهای شایع در محیط میشود.
- تاثیر حاصل از نور:
براساس مطالعات انجام گرفته در دانشگاه ایالت پنسیلوانیای آمریکا، ارتباط مستقیمی را میتوان میان طول مدت نور و میزان استرس گرمایی مشاهده نمود. با بررسی نتایج بدست آمده از چندین آزمایش در این زمینه مشخص شد که نور دهی متناوب سبب کاهش میزان تلفات تحت شرایط استرس گرمایی در مقایسه با روش نور دهی ادامه دار در طیور گوشتی میشود.
نکات مدیریتی، فنی و تغذیهای برای کاهش استرس گرمایی:
رعایت نکات مدیریتی در مواجه با تنش گرمایی:
- در طول دوره گرما گله بیشتر آب مصرف میکند و نسبت آب به خوراک معمولا 2 به 1 در دمای 21 درجه سانتیگراد و افزایش آن به نسبت 8 به 1 در 38 درجه سانتیگراد امکانپذیر خواهد بود. در گلههای مادر افزودن مواد مغذی محلول به آب مصرفی توصیه میشود.
- خنک کردن آب مصرفی از طریق خطوط آبی مجهز به دستگاههای خنک کننده منجر به افزایش مصرف خوراک و بهبود رشد در دوران تنش گرمایی خواهد شد. نامناسب بودن لولههای پلاستیکی آب موجب متعادل شدن سریع دمای آب خنک شده با دمای محیط گرم میگردد هرچند رساندن دمای آب به کمتر از دمای محیط خصوصا در انتهای خروجی لولهها کار مشکلی است.
- فعالیتهای روزمره که موجب تماس بیشتری با پرندگان میشود را در دوران تنش گرمایی از برنامه کاری حذف کرده وآرامش پرندگان را بهمنزنید. اعمالی مانند نوک چینی، جابجائی پرندهها، واکسیناسیون و یا حمل و نقل را سریعتر در ساعت خنک و یا در شب انجام دهید.
- از واکسیناسیون به طور اسپری در زمان تنش گرمایی استفاده نکنید، واکسنهای نیوکاسل و برونشیت هم که بر روی دستگاه تنفسی اثر میگذارند باعث ایجاد تنش در پرنده میشوند. در طول درمان مقدار آب مصرف شده برای واکسیناسیون را با توجه به افزایش آب مصرفی در طول دوره گرما متعادل کنید. در زمان واکسیناسیون گله را از خوردن آب محروم نکنید. اگر واکسیناسیون را در هنگام تنش گرمایی در هر مرحلهای به تاخیر بیاندازید ممکن است موجب کاهش تاثیر ایمنیزایی واکسن در پرنده شود.
- بستر مرطوب و کثیف باید بلافاصله تعویض گردد. از مصرف کوکسیدیو اسیتات در دان اطمینان حاصل کنید.
- برای پرورش از نژادهایی که درمقابل استرس گرمایی مقاومت بیشتری دارند مانند استفاده کنید.
- طیور در ماههای گرم سال نسبت به ماههای سرد وخشک تقریبا به 20 درصد فضای بیشتر نیاز دارند به عبارت دیگر تعداد پرنده ای که در طول ماههای گرم سال در یک سالن یا پن نگهداری می شوند باید تقریبا 80 درصد جمعیت پرندگانی باشند که در طول ماههای سرد در همان سالن نگهداری میشوند.
- استفاده از سیستم آبپاش یا اسپری آب بر بروی سقف به کاهش دمای داخل سالنها کمک کرده و موجب افزایش میزان خوراک مصرف توسط پرندگان میشود هرگز میزان آب مصرفی در سالنها را کم نکنید.
- ترموستات را باز بینی کنید تا از عملکرد درست آنها مطمئن شوید. سیستم برق رسانی کمکی را آماده نگهدارید تا در صورت نیاز با مشکل مواجه نشود. کم کردن درجه ترموسات فنهای سالن در هنگام شب و ساعات اولیه روز میتواند به خنک شدن سالن در ساعات اولیه روز کمک کند. افزایش مقدار جابجایی هوا در سالن توسط فن باعث کاهش دمای سالن میشود.
- تهویهها و مبادی ورودی باید تمیز بوده و درجای خود بسیار محکم و بدون هیچگونه لغزشی نصب شوند مبادی ورودی هوا باید به گونهای باشد که در دوران گرما به مقدار کافی هوا وارد سالن شود و در صورتی که مبادی ورودی هوا به اندازه کافی نباشد عملکرد فنها و کلا عمل جابجایی هوا با مشکل مواجه خوهد شد و وردیهای هوا باید همواره عاری از هرگونه آلودگی و یا مزاحمت بوسیله اشیا باشد تا هوا به سادگی و بدون هیچ مانعی جریان یابد استفاده از بادشکن جریان هوا را به سمت پرندهها هدایت میکند.
- سالنها را با سیستم خنک کننده به همراه مرطوب ساز مجهز کنید پوشالهای آنها باید عاری از آلودگی و خرابی فیزیکی باشد آبی را که در این سیستم جریان دارد باید دقیقا بررسی شود که دائما به تمامی نقاط پوشالها برسد امتیازی که این کار دارد اینست که هوای خشک وارد سالن نمیشود.
- فیلترهای آب را بررسی کنید تا در صورت لزوم تعویض گردد فیلترهای خراب ممکن است مانع جریان آب به آبخوریها و سیستم خنک کننده شوند.
- حتما بعد از دوره گرما فضولات باقیمانده را جمع آوری کنید مواد باقیمانده میتوانند تاثیرات تنش گرمایی را در پرنده ایجاد نمایند و مانع حرکت هوا در زیر قفسها شوند.
- کلیه اجزای فلزی غیر لازم را از داخل و اطراف سالن دور کنید تا گرما به داخل سالن تابیده نشود.
- ذخیره آب در داخل تانک بر روی سقف باعث گرم شدن آب موجود در آن میشود لذا بهتر است تانکها را با رنگهای بازتابنده رنگ کرده تا از تابش مستقیم نور آفتاب بر روی آنها جلوگیری شود.
چند نکته فنی جهت مقابله با تنش گرمایی:
- سالن مرغداری باید در فضای باز احداث گردد به طوری که حداکثر استفاده ازتهویه طبیعی به عمل آید با این حال از احداث سالن در مکانهایی که دارای وزش باد شدید می باشند یا در پایین درهها باید خودداری نمود. لازم است جهت وزش بادهای معمول غالب در منطقه تعیین گردد به طوری که بادها در جهت محور طولی سالنها حرکت نمایند.
- سالنها باید به نحوی احداث گردند که تهویه طبیعی به راحتی انجام گیرد. فاصله بین سالنها باید به اندازه ای در نظر گرفته شود که تهویه طبیعی برای تمام سالنها به خوبی انجام شود به عنوان یک قاعده تجربی فاصله بین سالنها نباید از عرض سالنها کمتر باشد. همچنین طراحی سالنها بصورت شرقی- غربی در کاهش اثرات گرمایی مستقیم خورشید موثر است.
- زمینهای اطراف سالنها لازم است با علفهای کوتاه پوشانیده شود زیرا زمینهای فاقد علف گرمای بیشتری به داخل سالنها هدایت میکنند.
- رنگ نمودن سقف سالنها موجب کاهش تمرکز اشعه خورشیدی می شود این امر به کاهش دمای داخل سالن به میزان 10 الی 15 درجه سانتی گراد نسبت به دمای محیط کمک مینماید. سقف سالنها را باید با مواد بازتابنده مانند فلزات براق بپوشانید یا اینکه سقفها را سفید نمائید وجود شیار در سقف باعث فرار پرندهها از گرما میگردد در آب و هوای خشک استفاده از مواد گیاهی مانند کاه و یا علفهای بلند برای ایزوله کردن سقف در برابر گرما مناسب میباشد.
- درنظر گرفتن اندازه مناسب برای قسمت پیش آمده لبه سقف سالنها جهت جلوگیری از ورود نور خورشید یا باران ضروری میباشد.
نکات تغذیهای جهت مقابله با تنش گرمایی:
طی دوران تنش گرمایی میزان اشتها در گله پایین است که کم شدن مقدار خوراک مصرفی را میتوان با تنظیم فرمول جیره مناسب جبران نمود انرژی مورد نیاز پرندهها در حرارت بالای محیط کاهش مییابد چون در دمای معمولی مقدار زیادی از این انرژی صرف گرم کردن محیط اطراف میگردد.
- از متابولیسم هضم بعضی از مواد خوراکی انرژی حرارتی آزاد میشود که این میزان مساله بسیار مهمی است که در این میان قدرت گرمازایی مواد مغذی به ترتیب کربوهیدراتها، چربیها دارای انرژی گرمازایی کمتری در هنگام هضم میباشند انرژی حرارتی بدن پرنده میتواند بوسیله جایگزین کردن انرژی جیره با استفاده از چربی تقلیل یابد.
- در صورت افزایش مواد پروتئینی، ویتامینی و مواد معدنی میتوان حجم خوراک مصرفی را کاهش داد.
- وقتی ماده مغذی در جیره افزایش یابد جبران تقلیل مصرف خوراک را میکند پروتئین گنجانده شده در جیره مصرفی باید در اکثر موارد حدود 0,5 درصد کاهش یابد اگر این کار انجام پذیرد خوراک مصرفی نیازمند اسیدهای آمینه است که لازم است بیشتر ترکیب آن از اسیدهای آمینه متیونین و لیزین تشکیل شده باشد. تنظیم پروتئین مصرفی بسیار مهم است چون حرارت بدن در اثر متابولیسم هضم پروتئینها بوجود میآید.
- از جیرههای با تراکم انرژی بالا استفاده گردد زیرا تولید حرارت ناشی ازمتابولیسم این نوع جیرهها کمتر میباشد.
- از مصرف غذایی که ممکن است در زمان حمل و نقل یا در انبار مرطوب شده باشد خودداری نمایید.
- در حالت استرس گرمایی، به فسفر کافی در جیره نیاز میباشد؛ زیرا گزارشها حاکی از آن است که میزان کمتر از 0,25 درصد فسفر قابل دسترس در طی استرس گرمایی، باعث 10 درصد تلفات شده است؛ زیرا طبیعت اسیدی فسفر احتمالا به خنثی کردن آلکالوز تنفسی (PH خون بالاتر) کمک میکند. از طرف دیگر، وجود سدیم اضافی در جیره نیز، باعث دفع فسفر و در نتیجه، کمبود آن در بدن میشود.
- تغذیه با استفاده از دان تازه، در ساعات خنک روز انجام شود مطمئن شوید که آب خنک و تازه در تمام اوقات در دسترس پرنده قراردارد.
- استفاده از الکترولیتهایی مانند کلرید پتاسیم بمیزان نیم تا یک درصد به جیرههای مصرفی علاوه بر جبران میزان سطوح الکترولیت استرس را نیز کاهش میدهد. کلرید پتاسیم یا کلرید آمونیوم به میزان 2 تا 3 کیلوگرم در هر تن خوراک نیز قابل استفاده است.
- استفاده از سطوح اسیدهای آمینه جهت کاهش اثرات استرس گرمایی موثر است. در یک مطالعه تحقیقاتی در دانشگاه Aubrn مشخص گردید با استفاده از 0,1 تا 0,2 درصد لیزین به جیره در شرایط رطوبت بالا و دمای بالا (28 درجه سانتیگراد و 74 درصد رطوبت) میزان ضریب تبدیل غذا و رشد پرنده کمتر و دستخوش کاهش گردید. بنابراین شرایط گرما و رطوبت بالا موجب افزایش نیاز مطلق پرنده به لیزین میشود.
اضافه نمودن سلنیوم ارگانیک به جیرهها نیز حاکی از اثرات محافظتی بافتی سلنیوم است. نتایج آزمایشات پژوهشگران دانشگاه اردن با همکاری دانشگاه کارولینای شمالی بیانگر این است که 0,26ppm سلنیوم آلی Selemax موجب کاهش استرس اکسیداتیو ایجاد شده به دلیل کاهش سطوح پروتئین در شوک گرمایی میگردد.
- اضافه نمودن بتافین نیز تحت شرایط استرس میتواند مفید واقع شود. جیره حاوی 100 گرم بتافین به ازای هر کیلوگرم از جیره یا 50 گرم در هر لیتر آب آشامیدنی و موجب بهبود ضریب تبدیل و کاهش تلفات تحت استرس میشود.
- از آنجا که پروتئین، گرمای متابولیسمی بیشتری نسبت به هیدرات کربن و چربی تولید میکند، بنابراین جیرههای غذایی که از لحاظ اسیدهای آمینه، اهمیت ویژهای دارد. باید سعی شود تا از جیرههای با مقادیر کمتر پروتئین به همراه اسیدهای آمینه ساختگی به ویژه لیزین و متیونین استفاده شود.
- توسط محدود کردن مصرف خوراک قبل از رسیدن دمای محیط به 36 درجه سانتیگراد (که مدت بیش از سه ساعت ادامه دارد) میتوانید پرنده را در هنگام شب و یا هنگام طلوع آفتاب که هوا خنکتر است تشویق به مصرف خوراک نمایید. تغذیه شبانه یا برنامه روشنایی متناوب میتواند مقدار مصرف خوراک را به حد مطلوب برساند.
- خوراندن ویتامین C به مقدار 50 تا 300 گرم به ازای هر تن خوراک به پرندگانی که دچار تنش گرمایی شدهاند میتواند در کاهش اثرات تنش گرمایی برگله موثر باشد.
- در دوران تنش گرمایی از مواد آنتی اکسیدان در جیره غذایی گله استفاده نکنید زیرا باعث افزایش اثرات تنشهای گرمایی و تلفات در گله میشود.
- کمبود لیزین در خوراک باعث افزایش درجه حرارت بدن شده و تحمل به گرما را کاهش میدهد. لذا افزایش مقدار لیزین جیره در 322% میلی گرم به ازای هر مگا کالری انرژی قابل متابولیسم لازم میگردد.
- از آنجا که بین مواد مغذی تامین کننده انرژی(کربوهیدرات، چربی، پروتئین) چربیها بیشترین مقدارآب را تولید مینمایند، بطوریکه میزان آب متابولیک حاصل از تجزیه هر گرم چربی در بدن به 6/1 گرم میرسد به این دلیل تغذیه چربی در زمان استرس گرمایی به خنک کردن بدن طیور کمک میکند.
- در صورت تامین آب خنک، طیور بهتر میتوانند استرس گرمایی را تحمل نمایند. آّب سرد موجود در چینه دان با توجه به فاصله کمی که با شریان اصلی سر دارد موجب خنک شدن مغز و تاج و غبغب میشود. دسترسی طیور به آب خنک مصرف غذا را به میزان 5% درصد و تولید را حدود 10 درصد افزایش میدهد.
- با افزایش 0,25 درصدی کربنات سدیم(NaHco3)به آب به تعادل الکترولیتی جهت رشد و تولید با کیفیت به میزان قابل ملاحظهای کمک خواهد شد.
- اضافه کردن مکمل اسید اسکوربیک ضمن افزایش متابولیسم مواد معدنی استخوانها موجب افزایش کلسیم پلاسما میشود. بهبود عملکرد مرغ ناشی از مصرف مکمل اسید اسکوربیک، احتمالا با توجه به تاثیر اسید اسکوربیک بر متابولیسم کلسیم که از طریق تیروئید اعمال میگردد قابل توضیح میباشد.
Reference:
- Mehta, R.K., Shingari, B.K. ( 1999) Feeding Under Heat Stress., POULTRY INTERNATIONAL, 38, ( 11 ), pp: 68-77
- Butcher, G.D. and Miles, R. ( 1996 ) Heat stress management in broilers. University of Florida, Cooperative Extension Service. Institute of Food and Agricultural Sciences. Fact sheet VM-65.
- Borges, S. A., Fischer de Silva, A. V., Ariki, J., Hooge, D.M. and Cummings, K. R. ( 2004) Effects of diet and cyclic daily heat stress on electrolyte intake by male broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 3(5): 313-324
- Borges, S. A., Fischer de Silva, A. V., Ariki, J., Hooge, D.M. and Cummings, K. R. ( 2004) Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietry electrolyte balance. Poultry Science, 83: 1551-1558